niedziela, 3 stycznia 2016

Szary deser z quinoy ;)


Muszę przyznać, że gdy tworzyłam ten deser, przyświecał mi jeden cel. Wcale nie był to smak, lecz kolor. Uzyskanie eleganckiej szarości było priorytetem, nie do końca wyszło tak jak miało, ale będę próbować nadal. Tym większe było moje zdziwienie, że efekt był tak smaczny.

Składniki:

1 szklanka białej quinoy
250 ml mleka kokosowego
250 ml wody
3 - 4 łyżki miodu
1 banan
5 łyżek sezamu
3 łyżki maku
sok z czarnego bzu

Wykonanie:

Quinoę płuczemy dokładnie i gotujemy (zobacz jak ugotować quinoę) w mleku kokosowym i wodzie, aż płyn odparuje, a quinoa, będzie lekko rozgotowana (w razie potrzeby dolewamy wodę, pamiętamy o mieszaniu). Odstawiamy i zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Następnie blendujemy ją na gładką masę, razem z miodem, bananem sezamem i sokiem z czarnego bzu. Mieszamy z niebieskim makiem i przekładamy do miseczek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz