piątek, 18 listopada 2016

Stek z soplówki jeżowatej (yamabushi) z czarnym czosnkiem i kolendrą w bezglutenowym placku z płatkami quinoa

Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam soplówkę jeżowatą, kupuję ją kiedy tylko mam okazję, choć nie jest to łatwe ;) Grzyb ten jest ceniony nie tylko ze względu na swe walory smakowe, ale również jego pozytywny wpływ na łagodzenie schorzeń układu pokarmowego. 
Ja bardzo lubię "steki" z yamabushi smażone na klarowanym maśle. Wkładam je zazwyczaj w bezglutenowy placek, tym razem z mąki z orzechów tygrysich (migdałów ziemnych) i płatków quinoa (dla osób chorujących na celiakię, lub cukrzycę są świetnym zamiennikiem zbóż). Dodatek prebiotyku - inuliny, wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit, ale też poprawia konsystencję takich bezglutenowych placków, więc polecam wypróbować. Czarny czosnek, który dopełnia to danie swoim lekko balsamicznym smakiem, również zyskuje popularność i słynie z właściwości zdrowotnych, antybakteryjnych oraz wysokiej zawartości potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Składniki:

3 łyżki płatków quinoa
2 łyżki mąki z orzechów tygrysich
1 łyżka inuliny
1 jajko
4 łyżki wody
300 gram soplówki jeżowatej
kilka liści sałaty masłowej
3 łyżki klarowanego masła
kilka ząbków czarnego czosnku
2 łyżki świeżych listków kolendry
sól
pieprz

Wykonanie:

Z jajka, wody, mąki, płatków i inuliny przygotowujemy ciasto, tak jak na naleśniki i doprawiamy je solą. Placki smażymy na patelni delikatnie wysmarowanej klarowanym masłem. Yamabushi kroimy w grube plastry i podsmażamy na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane steki zawijamy w placki razem z sałatą, świeżą kolendrą i siekanym czarnym czosnkiem. Smacznego!

Teraz w sklepie internetowym Dajar otrzymacie 10% zniżki na produkty #Ambition, wystarczy,
 że podacie hasło: ZDROWE-GOTOWANIE

3 komentarze:

  1. Przepyszne i zdrowe połączenie! Mniam <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Brzmi naprawdę kusząco! A o soplówce słyszę po raz pierwszy, lecz teraz będę się za nią rozglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak mogę jeść 2x dziennie :)

    OdpowiedzUsuń