Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
2 małe kalarepy
mały kawałek kiszonej cytryny (około 2 na 2 cm)
5 łyżek siekanej natki pietruszki
4 łyżki siekanego koperku
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
liść laurowy
1 cebula
wywar warzywny
Wykonanie:
Kalarepy obieramy i obgotowujemy 35 minut w wywarze warzywnym z dodatkiem pokrojonej w plastry cebuli i liścia laurowego. Następnie wyjmujemy je i wydrążamy łyżką środek, który nadziewamy quinoą zmieszaną z pietruszką, koperkiem, pokrojoną w drobną kosteczkę cytryną i oliwą z oliwek oraz doprawioną pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut. Po tym czasie kalarepę można wyjąć i jeść.
Uwielbiam zapiekane warzywa, kalarepki też często robię, ale nie wpadłabym, żeby je połączyć własnie z komosą ryżową.
OdpowiedzUsuńchętnie bym posmakowała, zwłaszcza ze względu na dodatek kiszonej cytryny
OdpowiedzUsuńŚwietna i bardzo smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuń