Dziś zrobiłam szybkie danie na bazie quinoy i warzyw, które dostałam od cioci z ogródka, młody bób, młoda marchewka i buraki liściowe. Smaku dodaje kumin, mięta i kiszona limonka.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej quinoy
2 szklanki ziaren młodego bobu
3-4 młode marchewki
kilka listków buraka liściowego
kilka listków mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
1/8 kiszonej limonki
kumin
pieprz
sól
Wykonanie:
Marchewkę myjemy i lekko obgotowujemy. Bób blanszujemy i obieramy ze skórek. Marchewkę wrzucamy na oliwę z oliwek i lekko podsmażamy, dodajemy utarty w moździerzu kumin, i posiekaną limonkę, doprawiamy pieprzem i solą. Po chwili dorzucamy liście buraka i bób. Po 2 minutkach, mieszamy z listkami mięty i podajemy z ugotowaną komosą ryżową. Smacznego.
Pięknie bardzo i pięknie zielono :)
OdpowiedzUsuńCóż za magia kolorów :) Jednak warzywa to sa piękne i urozmaicają dania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób. Taki młodziutki najchętniej wyjadam surowy z łupinek <3 Piękna kompozycja smakowa i kolorystyczna. Ciekawa jestem kiszonej limonki, do tej pory kisiłam jedynie cytryny.
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolorki :) Prześliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPięknie wizualnie danie a do tego podane na ciekawych talerzach :D
OdpowiedzUsuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku kiszonej limonki, danie wygląda mega pysznie!!!
OdpowiedzUsuńPyszne danie i bardzo pięknie podane :D
OdpowiedzUsuń