sobota, 31 października 2015

Quinoa zapiekana z dynią, gruszką i tonką :)

                    W takim dniu musi być dynia ;) Proponuję bezglutenowy, bezlaktozowy, wegański deser :) Quinoę ugotowałam z dynią przełożyłam gruszką, doprawiłam utartymi nasionami tonki i przykryłam kokosową kruszonką :) Jeśli się Wam nie uda kupić tonki (która ma wspaniały aromat przypominający słodki macepan) proponuję zastąpić ją startymi migdałami wymieszanymi z wanilią i gałką muszkatołową.

Składniki:

1/2 szklanki białej quinoy
100 gram miąższu dyni
1 zielona gruszka
1/2 nasionka tonki
1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;))

25 gram masła kokosowego
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Quinoę dokładnie płuczemy zalewamy szklanką wody, dodajemy miód i pokrojoną w kostkę dynię, gotujemy na niewielkim ogniu, aż woda wyparuje, a komosa ryżowa będzie miękka (jeśli pod koniec gotowania quinoa nadal jest twardawa, dolewamy odrobinę wody i gotujemy jeszcze chwilę). Po ugotowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy bardzo cienkie, przeźroczyste plasterki gruszki, posypujemy startą tonką i przykrywamy kolejną warstwą gruszki. Na to nakładamy kawałeczki kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 - 15 minut, sprawdzamy w międzyczasie, czy kruszonka nie spiekła się za bardzo. Wyciągamy i jemy w ukryciu, żeby nikt nam tego cudu nie sprzątnął sprzed nosa ;) Ewentualnie dzielimy się z domownikiem, bądź domowniczką, porcja w sam raz dla 2 osób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz