wtorek, 6 października 2015

Cukinia zapiekana z quinoą i soczewicą



Zapiekana cukinia w najróżniejszych wersjach często u minie gości na kolację, więc dziś przepis na to pyszne warzywo w towarzystwie komosy ryżowej i zielonej soczewicy, zdrowo i dietetycznie :)

Składniki:

2 średnie cukinie
pół szklanki ugotowanej białej quinoy
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 mały pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek
natka pietruszki
suszony czosnek niedźwiedzi
świeży rozmaryn
pieprz
sól

Wykonanie:

Cukinie przekrawam wzdłuż, wyjmujemy pestki, solimy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę, na oliwie z oliwek należy ją zeszklić, dodajemy do niej pokrojonego w kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i dusimy, aż sok z pomidora odparuje. Następnie dorzucamy quinoę i soczewicę, przyprawy i wszystko mieszamy. Cukinię opłukujemy, ponownie solimy i w zagłębienia po pestkach nakładamy nadzienie z quinoy i soczewicy. Wkładamy do piekarnika, na pół godziny, pieczemy w 200 stopniach. Wyjmujemy posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda, chyba będę musiała w łikend spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy :) Polecamy się na przyszłość ;) Na czwartek zapowiadają się maliny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna, lubię nadziewane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń