czwartek, 10 października 2019

Puszyste omleciki z quinoą, jamón serrano i papryką

Prawie rok mnie tu nie było, ale dziś wymyśliłam na śniadanie genialne omleciki, takie które sa puszyste, a gdy się je przekroi mają w środku sprężyste ziarenka quinoy, aromatyczną szynkę hiszpańską, soczystą zieloną paprykę, plasterki cebulki i natkę pietruszki.
Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie :)

Składniki:

5-6 łyżek ugotowanej białej quinoy
2 jajka
2 plasterki szynki jamón serrano
kilka plasterków zielonej papryki
kilka plasterków cebuli
garść siekanej natki pietruszki
łyżka masła
pieprz
sól

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek  ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, quinoę, pieprz, siekaną szynkę, warzywa i natkę, wszystko mieszamy i smażymy partiami na maśle na malutkiej patelni. Podajemy z ulubioną sałatką, a do picia polecam naturalny aloes Forever :)


2 komentarze:

  1. Pysznie! Jadłabym nie tylko na śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one wyglądają! Z szynką serrano zjem wszystko, ale ta szynka, to z tego co widzę, nie jedyna zaleta przepisu. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń