środa, 23 września 2015

Quinoa! Co to takiego?

Właściwości quinoa, wartości odżywcze, historia


Quinoa, zwana również komosą ryżową jest rośliną jednoroczną uprawianą przede wszystkim w Andach, głównie w Peru i Boliwii. W epoce prekolumbijskiej, obok kukurydzy i ziemniaków stanowiła podstawę wyżywienia, a Inkowie nazywali ją matką zbóż. Quinoa ma lekko orzechowy posmak, można ją spotkać w trzech odmianach białej, czerwonej i czarnej, przy czym najdelikatniejsza jest biała. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, natomiast jest doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Dlatego jest polecana osobom chorującym na celiakię, uczulonym na gluten, wegetarianom i weganom, sportowcom, a także diabetykom (IG = 35).
A teraz trochę danych :) Google twierdzi, że 100 gram komosy ryżowej (przed ugotowaniem) zawiera:


Wartość energetyczna (kcal) 367
Tłuszcz 6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,3 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,6 g
Cholesterol 0 mg
Sód 5 mg
Potas 563 mg
Węglowodany 64 g
Błonnik 7 g
Białko 14 g

Witamina A
14 IU
Wapń
47 mg
Żelazo
4,6 mg
Witamina D
0 IU
Witamina B6
0,5 mg
Witamina B12
0 µg
Magnez
197 mg



takie dane:
Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g

Witaminy

Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6  - 0.123 mg
Kwas foliowy -  42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg

Minerały

Wapń – 17 mg
Żelazo  - 1,49 mg
 
Magnez  - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas  - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk  - 1,09 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Po więcej informacji odsyłam do artykułu:
Sułkowski M., Gawlik-Dziki U., Czyż J., Komosa ryżowa — słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach, "Kosmos. Problem nauk biologicznych" 2011, nr 3-4.
 
W formacie PDF znajdziecie artykuł pod tym linkiem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz