niedziela, 4 października 2015

Quinoa ze śliwkami pod kokosową kruszonką

deser bezglutenowy quinoa śliwki kruszonka kokos



W niedzielę jak zwykle pozwalam sobie na słodkości :) Moja propozycja na dziś to obłędnie pyszny deser z quinoą w roli głównej (niby, bo w tajemnicy przyznam, że kruszonka rządzi).

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
około 10 śliwek węgierek
powidła śliwkowe
3 łyżki miodu
gałka muszkatołowa

25 gram masła
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Ugotowaną quinoę dokładnie mieszamy z miodem i układamy pierwszą warstwę na dnie naczynia do zapiekania, przekładamy warstwą powideł i dodajemy kolejną porcję quinoy. Na wierchu układamy połówki śliwek i posypujemy je startą na tarce gałką muszkatołową. Z masła, cukru, mąki kokosowej i kukurydzianej zagniatamy ciasto na kruszonkę. Gdy składniki dobrze się połączą, rozdrabniamy ciasto na kawałki i posypujemy nimi warstwę śliwek. Zapiekamy w 180 - 200 stopniach około 20 minut. Smacznego, tylko nie poparzcie pyszczków ;)

8 komentarzy:

  1. Ciekawy i kreatywny przepis, bo można w miejsce śliwek dawać różne owoce, ale do kruszonki też można użyć różne mąki lub skrobie...Super !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję pięknie za miłe słowa, rzeczywiście już mam w głowie kilka innych wariantów tego deseru. Sama nie przepadam za słodkościami, ale muszę nieskromnie stwierdzić, że to mi wyjątkowo smakowało. W dodatku jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, twoje wypieki też wyglądają apetycznie, muszę wypróbować :)

      Usuń
  4. Pysznie, bardzo mi się podobają Twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Oglądałam twoje przepisy i jestem pod wrażeniem, na pewno będę korzystać z tych bezglutenowych.

      Usuń
  5. Bardzo fajny przepis - ciekawy, zdrowy i bardzo smaczny. :-)

    OdpowiedzUsuń