środa, 11 kwietnia 2018

Quinoa z okrą, boczniakami i pomidorami

Smaczne, szybkie i proste danie, jedyną trudnością może być zdobycie okry, ale jeśli wpadnie Wam gdzieś w oko, to warto kupić, bo to bardzo ciekawe warzywo. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
10 sztuk okry
1 mała cebula
8 boczniaków
1 duży pomidor
3 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
pieprz
sól

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną na kawałki okrę i boczniaki, dusimy około 10 minut i dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pomidor zacznie się rozpadać dorzucamy trochę natki pietruszki, mieszamy  i podajemy z ciepłą quinoą. :)

5 komentarzy:

  1. No właśnie jeszcze na okrę nigdzie nie trafiłyśmy a od jakiegoś czasu o niej myślimy :) Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu muszę spróbować boczniaków xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! O boczniakach w sumie całkiem zapomniałam - muszę zrobić z nich coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń