czwartek, 5 kwietnia 2018

Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą

Uwielbiam najróżniejsze wariacje  na tema tatara :) Quinoa jest ciekawym dodatkiem do niego, a ta czarna dodaje trochę chrupiącej tekstury, do tego plasterek czarnej trufli i 2 ząbki aksamitnego czarnego czosnku i już mamy odmienione danie. Pozostałe dodatki to marynowane buraczki, wiosenna rzodkiewka, czerwona cebulka i kiszony ogórek. Jeszcze na koniec kilka ziarenek zielonego pieprzu i parę papryczek aji charapita ;)  Zrobiłam 2 porcje.

Składniki:  

6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
250 gram polędwicy wołowej
2 świeże żółtka
4 ząbki czarnego czosnku
2 plasterki czarnej trufli
1 kiszony ogórek
3 rzodkiewki
pół małej czerwonej cebuki
2 mini buraczki marynowane
kilka ziarenek zielonego pieprzu
4-6 ostrych papryczek aji chrapita
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio 
3 łyżki wody mineralnej
pieprz
sól
świeże listki mięty do ozdoby

Wykonanie:

Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto. 
Obórek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo siekamy, rzodkiewki, cebulę, buraczki.
Mięso układamy w ringu na talerzu, na środku robimy delikatne zagłębienie, w którym umieszczamy żółtko, dodajemy plasterek trufli i czarny czosnek. Dookoła układamy siekane warzywa i czarną quinoę. Ozdabiamy pieprzem, papryczkami i listkami mięty. Przed zjedzeniem należy wymieszać wszystkie składniki. Smacznego

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja! tatara uwielbiam i lubię z różnymi dodatkami, chętnie spróbuję w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda, nigdy nie słyszałam o czarnym czosnku, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednym słowem tatar na czarno - kusząca propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tatar to nie jest nasze spełnienie kulinarnych marzeń ale za to podoba nam się kolorystyka tego dania :)

    OdpowiedzUsuń