poniedziałek, 9 lipca 2018

Bezglutenowe placuszki z cukinii i quinoy z sosem miętowym

Sezon na cukinie w pełni :) Sposobów na ich wykorzystanie jest ogrom. Ja zrobiłam sympatyczne placuszki z cukinii i quinoy, a do tego prosty i orzeźwiający sos miętowy, z którym doskonale się komponują.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej quinoy
2 małe cukinie
1 jajko
garść natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 szklanka listków mięty
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
3 łyżki soku z cytryny
pieprz,
sól

Wykonanie:

Cukinię trzemy na tarce, aby uzyskać papkę, tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Solimy lekko i odstawiamy, aby puściła sok, a następnie bardzo starannie odciskamy, aby masa była jak najbardziej pozbawiona soku. Quinoę miksujemy blenderem razem z jajkiem i natką pietruszki, następnie mieszamy z cukinią, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażmy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem miętowym.
Sos jest bardzo prosty w wykonaniu - miętę blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy przez sitko. Gotowe :)

10 komentarzy:

  1. W tym roku jeszcze ani razu nie zrobiłyśmy placuszków z cukinii.... ani gofrów.... zdecydowanie jest to do poprawy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo klimatyczne zdjęcia! Nigdy nie próbowałam sosu miętowego, a co dopiero z takimi apetycznymi placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko prócz sosu porywam ;) Piękny mają kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne placuszki, zawsze dodaję mąkę do startej cukinii, ale ta wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię placuszki z cukinii :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe :) Latem w sezonie na cukinie, zawsze sobie przygotowują podobne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten sos musiał świetnie dopełniać całość :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam je i z przyjemnością spróbowałabym tego sosu :)

    OdpowiedzUsuń