czwartek, 9 lipca 2020

Bezglutenowe pierogi z bobem, twarogiem, miętą i oliwą z oliwek



Dziś na obiad polecam Wam sezonowe pierogi z bobem, twarogiem i miętą, zamiast tradycyjnej okrasy świetnie sprawdzi się tu oliwa z oliwek. U mnie oczywiście ze względu na celiakię pierogi w wersji bezglutenowej.
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Składniki:
1/4 szklanki mąki z quinoy
1/4 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki kasztanowej
1/4 szklanki skrobi ziemniacznej
1 jajko
1 żółtko
150 gram młodego bobu
50 gram twarogu półtłustego
gałązka mięty
pieprz
sól

Wykonanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy ze skórek, gnieciemy widelcem razem z dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek, twarogiem i siekaną miętą, farsz doprawiamy solą i pieprzem
Mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić i zacznie odchodzić od ręki. 
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto partiami możliwe cienko, wykrawamy okręgi, na środek nakładamy farsz i lepimy pierogi. Należy pamiętać, że ciasto bezglutenowe nie jest elastyczne, dlatego lepimy ostrożnie i starannie, uważając, aby nie rozerwać ciasta. Jeśli Ci wygodniej, można użyć przyrządu do lepienia pierogów.
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut (w zależności od grubości ciasta). Wyjmujemy z garnka i natychmiast podajemy, polane oliwą z oliwek  gallo i posypane pieprzem utartym w moździerzu i przybrane świeżą miętą.
Do popicia polecam sezonowy kompot z agrestu z dodatkiem mięty.
Smacznego :)
Dodaj smaku z Gallo!

1 komentarz: