sobota, 10 października 2015

Kurczak fit z quinoą i opieńkami



Świetny jesienny przepis również dla miłośników siłowni, dbających o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Domownik twierdzi, że dobre ;)

Skład:

4 niezbyt duże filety z kurczaka
pół szklanki ugotowanej trójkolorowej quinoy
1 średnia cebula
150 gram opieniek
1 łyżka masła (w wersji wegańskiej proponuję olej roślinny, w wersji super fit odrobinę wody)
świeżo  zmielony pieprz
sól

Wykonanie:

Filety rozbijmy tłuczkiem, uważając żeby ich nie poprzerywać, solimy z obu stron. Cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę dusimy na maśle, opieńki kroimy na małe kawałeczki i dorzucamy do cebuli, dusimy razem, aż woda z grzybów całkiem wyparuje, podsmażamy jeszcze trochę, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy z quinoą (w wersji super fit cebulę dusimy w niewielkiej ilości wody i gdy wyparuje dodajemy grzyby). Tak przygotowany farsz nakładamy na filety, zwijamy je w roladki, spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze 25 - 30 minut. Gotowe!

3 komentarze:

  1. Świetne połączenie smaków. Zdrowo, lekko i aromatycznie - opieńki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, trzeba korzystać ze świeżych grzybów póki są :)

    OdpowiedzUsuń