piątek, 3 marca 2017

Zupa z brązowej soczewicy z quinoą i kakao (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie)

Dziś polecam Wam prostą, szybką i rozgrzewającą zupę. Ten przepis powstał zupełnie przypadkiem, zazwyczaj robię zupę z soczewicy mocno doprawioną i z pomidorami w jakiejkolwiek formie, jeśli nie mam świeżych pod ręką to dodaję suszone, sok, koncentrat, pomidory z puszki itp. Jednak pewnego razu nie miałam pod ręką nic pomidorowego i czegoś mi brakowało, szukałam jakiegoś zastępnika, wpadło mi w ręce kakao i niewiele myśląc wrzuciłam trochę do garnka ;) Efekt na tyle mi się spodobał, że teraz czasami wracam do tej wersji, nawet gdy mam pomidory ;)

Składniki:

1/3 szklanki ziaren białej quinoy
200 gram brązowej soczewicy
1 marchewka 
kilka plasterków czerwonej papryki pepperoni
kilka plasterków żółtej papryki pepperoni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kakao
2 łyżki oliwy z oliwek
słodka wędzona papryka pimienton 
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
majeranek 
tymianek
świeżo zmielony pieprz
sól
1,5 litra wody

Wykonanie:

Quinoę i soczewicę moczymy 2 - 3 godziny, a następnie kilka razy dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, pod koniec dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek. W garnku zagotowujemy wodę z pokrojoną w półplasterki marchewką, dorzucamy podduszoną cebulę i czosnek, kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe, gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy soczewicę, rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminek, majeranek, tymianek i paprykę pepperoni. Doprawiamy solą i pieprzem, gdy soczewica zacznie mięknąć dosypujemy quinoę. Gotujemy kolejne 10 - 15 minut (aż quinoa się ugotuje) i na sam koniec dodajemy kakao, mieszamy dokładnie i zupa jest gotowa do zjedzenia. 

14 komentarzy:

  1. Soczewicę bardzo lubię. :-) Zupki z jej dodatkiem również. :-)
    Smacznie wygląda Twoja propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kakao do zupy? W sumie czemu nie skoro do chilli sin/con carne dodaje się kakao lub gorzą czekoladę ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na zdrową zupę ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie gęste, pożywne zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być bardzo aromatyczna :) Nigdy nie dodawałam kakao do dań wytrawnych, ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O takie zupki to ja lubię, zapisuje sobie przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. My kochamy czerwoną soczewicę :D Ale taką zupę to zjadłybyśmy z każdym jej rodzajem :P

    OdpowiedzUsuń