piątek, 18 marca 2016

Ekspresowy, bezglutenowy placek śniadaniowy z mąką z quinoy

Czasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka, sałatę, kawałeczki bezglutenowej szynki z jelenia, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, kiszonego ogórka i sos majonezowo - chrzanowy. Domownik patrzył na moje śniadanie z zawiścią (dodam, że miał swoje kanapki ;) ). Podaję przepis na placek śniadaniowy - sztuk 1. 

Składniki:

2 łyżki mąki z quinoy
2 łyżki bezglutenowej mąki owsianej (może być inna BG)
pół łyżki skrobi ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, lub mąki z tapioki)
1 jajko
2 łyżki wody
sól

Wykonanie:

Jajko razem z wodą i szczyptą soli dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, a następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki nadal mieszając, aby nie było grudek (można to też zrobić mikserem, ale wolę ręcznie, bo rano zwyczajnie nie chce mi się wyciągać całego tego sprzętu dla jednego placka ;) ). Ciasto powinno wyjść gęstsze, jak na naleśniki, ale nadal lejące. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia (jeśli takiej nie macie, można też zrobić na zwykłej na odrobinie tłuszczu). Gdy się zetnie, zacznie odchodzić od patelni i się rumienić, przewracamy na druga stronę i chwile jeszcze podsmażamy. Zdejmujemy z patelni i jemy z czym nam się podoba. Jeśli chcemy, aby placek był bardziej elastyczny, można go zaraz po zdjęciu z patelni przykryć drugim talerzem i odczekać 5 minut. Smacznego śniadania. 


1 komentarz: