piątek, 11 marca 2016

Kokosowo-orzechowe spring rolls z quinoą i rzepą

Ostatnio zajadam się surówką z rzepy w mleku kokosowym, a że świetnie komponują się z nią orzechy, to wpadłam na pomysł przyrządzenia przekąski na słodko (deserem bym tego nie nazwała, bo jest za mało słodkie ;) ).  Wyszło bardzo ciekawie, powiedziałabym, że zaskakująco i na pewno będę do tego dania wracać, tym bardziej, że jest pełne superfood :) 

Składniki:

6 łyżek ugotowanej białej quinoy
150 gram rzepy
20 gram orzechów nerkowca
20 gram migdałów
20 gram orzechów włoskich
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki śmietanki kokosowej
1 czubata łyżka cukru kokosowego
szczypta soli
3 arkusze papieru ryżowego
owoce goi i czarny sezam do ozdoby

Wykonanie:

Rzepę obieramy i trzemy na tarce na średnich oczkach, mieszamy ją z quinoą, śmietanką kokosową i olejem kokosowym, doprawiamy cukrem i odrobina soli. Dodajemy drobno posiekane, lub zmielone w młynku orzechy i migdały. Wszystko razem dokładnie mieszamy i tak przygotowany farsz nakładamy na papier ryżowy (zmoczony wcześniej, aby zmiękł) i zawijamy podobnie jak krokiety. Powstałe w ten sposób spring rolls przekrawamy ostrym nożem na 3 - 4 kawałki układamy je na półmisku, lub na spodeczkach i posypujemy czarnym sezamem i przystrajamy owocami goi. Smacznego :) 
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Superfood w Twojej kuchni

3 komentarze: