niedziela, 3 grudnia 2017

Quinoa na mleku kokosowym z dżemem truskawkowym, pistacjami i kiszonym rabarbarem

Dziś mam dla Was szybki i prosty podwieczorek, który dzięki wyjątkowym składnikom wcale nie jest taki banalny, jakby się mogło wydawać. Na pewno będę do niego wracać, bo miseczka w parę minut była pusta. W sam raz do niedzielnej, popołudniowej kawki ;)

Składniki:

1/3 szklanki ziarna białej quinoy
1 szklanka mleka kokosowego
1/3 szklanki wody
3- 4 kawałki kiszonego rabarbaru
łyżka obranych pistacji
szczypta gruboziarnistej soli morskiej

Wykonanie:

Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie cały płyn. 
Nakładamy ugotowaną quinoę do miseczki, dodajemy pokrojony rabarbar, dżem truskawkowy i pistacje. Smacznego! 
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

10 komentarzy:

  1. Kiszony rabarbar? Brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe i na pewno super smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiszony rabarbar... mleko kokosowe... same pyszności... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko super ale, że kiszony rabarbar? tego jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności, chętnie zjadłabym takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczny i bardzo pożywny ten podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiszony rabarbar rozłożył mnie na łopatki :) Bardzo fajny przepis! Bardzo bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń