piątek, 8 czerwca 2018

Sałatka z kozim serem, jajkami przepiórczymi, ekspandowaną quinoą i czubrycą

Takie śniadanko na balkonie to ja uwielbiam ;) Kupiłam ser farmerski z kozieradką od "Figi", jeden z moich ulubionych, więc razem z jajkami przepiórczymi trafił do sałatki z świeżych warzyw, wszystko posypałam ekspandowaną quinoą i czubrycą, którą udało mi się ostatnio nabyć w wersji bezglutenowej od firmy "Magros". Życzę Wam samych pysznych śniadań, które można celebrować w spokoju na świeżym powietrzu. 

Składniki:

4 łyżki ekspandowanej quinoy
100 gram koziego sera farmerskiego z kozieradką
6-8 jajek przepiórczych
kilka liści sałaty
1 żółty pomidor
1 pomidor czekoladowy
pół małej cebulki
10 zielonych oliwek
czubryca łagodna
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, dodajemy półplasterki cebulki i oliwki. Jajka przepiórcze gotujemy, studzimy, obieramy, kroimy na połówki i dorzucamy do sałatki razem z pokrojonym w kostkę serem. Całość doprawiamy czubrycą, skrapiamy oliwą, na koniec posypujemy ekspandowaną quinoą. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Ale urocze są te jajeczka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam jajek przepiórczych :D Ale taka sałatka jest idealna na upalny czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ah ten kozi ser, marzy nam się taki domowy od dziadka już od bardzo dawna :) Super sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kolorowo i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń