czwartek, 4 października 2018

Quinoa, comber z królika w sosie migdałowym i surówka z marchewki

Jadę niedługo na wakacje do Andaluzji (w końcu) i jak zwykle zrobiłam rekonesans co jadają w okolicy ;) Ośmiornica będzie punktem obowiązkowym na kulinarnej wakacyjnej mapie, ale zainspirował mnie królik w sosie migdałowym :) oczywiście zrobiłam i połączyłam ze swoimi dodatkami, a oto efekt.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 comber z królika
100 gram migdałów
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 marchewki
klarowane masło
2 łyżki soku z cytryny
szczypta szafranu
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
kumin
pieprz
sól
woda

Wykonanie:

Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek i można zostawić je na noc w wodzie, żeby się namoczyły.
Królika najlepiej przyprawić i obłożyć na noc pokrojoną włoszczyzną, ale jeśli nie macie czasu, to nie jest to konieczne. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na klarowanym maśle, a następnie dodajemy trochę gorącej wody i dusimy.
W tym czasie migdały zrumieniamy na oliwie z oliwek, gdy zaczną się rumienić, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, powinna się zeszklić, a migdały ściemnieć, na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szafran. Przesmażamy chwilę i przekładamy wszystko do blendera, dolewamy trochę wody, żeby się łatwo miksowało (jej ilość zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, więc polecam dodawać ją stopniowo). Powinniśmy uzyskać papkę o konsystencji dość gęstego sosu. 
Gdy z duszonego królika odparuje woda, podlewamy go białym winem, chwilę dusimy i dodajmy sos migdałowy, doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową solą i pieprzem i dusimy królika pod przykryciem do miękkości, w razie gdyby sos za bardzo odparował, dolewamy stopniowo trochę wody.  
Marchewkę trzemy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem. 
Gotowego królika podajemy z quinoą i surówką z marchewki :)

5 komentarzy:

  1. Kolorystycznie przywołało mi na myśl jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosy z dodatkiem migdałów bardzo lubię. Danie wygląda bardzo świetnie i na pewno tak smakuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiad, bardzo lubię królika, jest pyszny i delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie brzmi bardzo ciekawie i apetycznie :)
    Super jest ten talerz, przydałby nam się w takim kolorze :D

    OdpowiedzUsuń