wtorek, 22 listopada 2016

Quinoa po meksykańsku

Uwielbiam dania inspirowane kuchnią meksykańską, musi być aromatycznie, pikantnie i treściwie :) Dziś przedstawiam quinoę z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą w pikantnym sosie. 

Składniki:

2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy
300 gram mielonej wołowiny
1/2 puszki kukurydzy (bez GMO)
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 puszka mała koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
mielony kmin rzymski
mielona ostra papryka
pieprz
sól 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy kmin rzymski - około pół łyżeczki, majeranek, ostrą paprykę, pieprz i sól według uznania. Gdy mięso się podsmaży dolewamy trochę wody, aby potrawa nie była zbyt sucha, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i kukurydzę. Dusimy wszystko razem przez chwilę, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy parę minut i podajemy z ugotowaną quinoą :)


1 komentarz:

  1. Jakie nowe spojrzenie na kuchnię meksykańską. Brawo :)

    OdpowiedzUsuń