środa, 17 maja 2017

Zupa z wiosennej zieleniny i quinoy

Wiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo. 

Składniki:

1/3 szklanki nasion białej quinoy
5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek)
1 litr wywar warzywnego
2 szalotki
1 marchew
1 pietruszka
3 garście młodego szpinaku
pęczek pokrzywy
1 garść liści rzodkiewki
liście z jednej kalarepy
2 gałązki świeżego lubczyku
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek
pieprz
sól

Wykonanie:

Quinoę moczymy 2-3 godziny, a następnie kilka razy dokładnie płuczemy. Szalotki kroimy w kostki i dusimy na oliwie z oliwek, wrzucamy je do wrzącego wywaru razem z pokrojona na kawałki marchwią i pietruszką. Gotujemy aż warzywa zaczną mięknąć i dodajemy quinoę, gotujemy kolejne 15 minut. Wrzucamy poszatkowaną zieleninę - pokrzywę, liście rzodkiewki, liście kalarepy, lubczyk i szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Następnie blendujemy zupę, podajemy ją z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem. 
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Na taką zupkę to ja jestem chętna i na pewno bardzo by mi smakowała :) Proszę porcyjkę pomimo późnej pory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, coś się jeszcze znajdzie ;)

      Usuń
  2. Moja Droga, jestem zachwycona Twoimi przepisami, pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, miło mi to czytać :)

      Usuń
  3. Co za intensywna zieleń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pożywna zupa :D Jak zawsze bardzo smacznie i bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Smacznie i zdrowo? To tak jak u Ciebie :*

      Usuń
  5. Pięknie podana.Do pokrzyw nie moge się przekonać, ale szpinak mogę jeść na okrągło -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej zupce na pewno by Ci smakowała, a pokrzywa jak wiadomo jest bardzo zdrowa, więc polecam ;)

      Usuń
  6. Musiała mieć bardzo bogaty smak ;) No i bardziej zielona chyba być nie mogła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto wie może by się dało jeszcze trochę podkręcić kolor ;)

      Usuń
  7. 3xZ czyli Zielono, Zdrowo i Z...smacznie xD

    OdpowiedzUsuń