piątek, 9 grudnia 2016

Quinoa z krewetkami i szpinakiem

Jakiś czas temu zrobiłam sobie i domownikowi taką szybką kolację, chociaż na obiad też się nada ;)
Quinoa, trochę szpinaku, krewetki, masło czosnek i danie gotowe. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
12 krewetek tygrysich
4 garście szpinaku baby
3 łyżki klarowanego masła
3 ząbki czosnku
czarny pieprz
różowa sól himalajska

Wykonanie:

Krewetki obieramy i oczyszczamy do ogonków i podsmażamy na patelni na klarowanym maśle, nie zbyt długo, ale tak, aby się zrumieniły z obu stron. Po przewróceniu ich na druga stronę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, żeby się nie spalił. Zdejmujemy krewetki i na tą samą patelnię wrzucamy szpinak, zmniejszamy ogień, chwilę mieszamy, aż listki się zblanszują. Mieszamy ciepłą ugotowana quinoę ze szpinakiem i krewetkami i podajemy, najlepiej z lampką białego wytrawnego wina :)

5 komentarzy:

  1. Trafiłaś w moje smaki! Zapisuję do zrobienia w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) polecam tym bardzie, że danie jest szybkie i proste.

      Usuń
  2. W tym daniu jest wszystko, co lubię, dlatego zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie ! I dużym plusem jest to, że szybko się to danie przyrządza :)

    OdpowiedzUsuń