środa, 27 grudnia 2017

Kolorowa sałatka z czerwonej kapusty pekińskiej i portulaki zimowej z czarną quinoą i szynką z jelenia

Te kolory elektryzują! Od razu robi się weselej od takiej sałatki, a po świętach przyda się trochę lżejsza dieta. 

Składniki:

6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej
2 garści portulaki zimowej
12 cienkich plasterków dojrzewającej szynki z jelenia
1 pomidor Kumato
garść obranych orzechów laskowych
2 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
pieprz
sól

Wykonanie:

kapustę rwiemy na mniejsze kawałki, dorzucamy portulakę, szynkę i pokrojony w plastry pomidor, posypujemy wszystko czarną quinoą i uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec polewamy sałatkę olejem rozmieszanym z octem. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie i intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z każdą kolejną Twoją sałatką jest coraz pyszniej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniałe kolory aż od nich cieplej na sercu się robi gdy za oknem tak paskudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna sałatka :) Aż napatrzeć się nie można na to bogactwo kolorów i smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna wręcz! Tylko ta szynka z jelenia brzmi dla nas tak... smutno. Różni się smakiem od innych tego typu wędlin? (nie mamy na myśli tych sklepowych)

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie jak zwykle- nie dość, że zdrowo to i jak pięknie! SUper :)

    OdpowiedzUsuń