wtorek, 26 czerwca 2018

Wegańska quinoa z młodymi warzywami, kiszoną limonką i miętą

Dziś zrobiłam szybkie danie na bazie quinoy i warzyw, które dostałam od cioci z ogródka, młody bób, młoda marchewka i buraki liściowe. Smaku dodaje kumin, mięta i kiszona limonka. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
2 szklanki ziaren młodego bobu
3-4 młode marchewki
kilka listków buraka liściowego
kilka listków mięty 
4 łyżki oliwy z oliwek
1/8 kiszonej limonki
kumin
pieprz
sól

Wykonanie:

Marchewkę myjemy  i lekko obgotowujemy. Bób blanszujemy i obieramy ze skórek. Marchewkę wrzucamy na oliwę z oliwek i lekko podsmażamy, dodajemy utarty w moździerzu kumin, i posiekaną limonkę, doprawiamy pieprzem i solą. Po chwili dorzucamy liście buraka i bób. Po 2 minutkach, mieszamy z listkami mięty i podajemy z ugotowaną komosą ryżową. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Pięknie bardzo i pięknie zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za magia kolorów :) Jednak warzywa to sa piękne i urozmaicają dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bób. Taki młodziutki najchętniej wyjadam surowy z łupinek <3 Piękna kompozycja smakowa i kolorystyczna. Ciekawa jestem kiszonej limonki, do tej pory kisiłam jedynie cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne kolorki :) Prześliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wizualnie danie a do tego podane na ciekawych talerzach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa smaku kiszonej limonki, danie wygląda mega pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie i bardzo pięknie podane :D

    OdpowiedzUsuń