niedziela, 27 września 2015

Deserowy mus z quinoy o smaku kokosa i czarnej porzeczki

bezglutenowy mus quinoa kokos czarna porzeczka



Coś słodkiego na niedzielne popołudnie musi być! Chociaż domownik twierdzi, że czarna porzeczka to kwasidło ;) No niech mu będzie, dosłodzić zawsze można, co miłośnikom słodkości polecam, jako że sama toleruję ją w wielkim umiarze ;)

Składniki:

1 szklanka białej quinoy
puszka mleka kokosowego
1 szklanka wody
wanilia (może być w laskach lub BG z paczki)
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
ricotta
2 łyżeczki miodu
trochę mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie polecam świeżą)

Wykonanie:

Quinoę gotujemy według drugiego sposobu (odsyłam do: http://quinoaraz.blogspot.com/2015/09/jak-ugotowac-quinoe.html) w szklance wody i szklance mleka kokosowego z dodatkiem wanilii (dodajemy według uznania tyle ile lubimy). Regularnie mieszamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody lub mleka kokosowego. Kiedy komosa ryżowa już się trochę rozgotuje, odstawiamy ją do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą miksujemy blenderem z łyżeczką miodu i w trakcie miksownia dolewamy powoli resztę mleka kokosowego, ale nie całe, tylko tyle, aby uzyskać konsystencję musu. Przekładamy do szklanek lub salaterek (powinny wyjść 2 porcje). Drugą część quinoy miksujemy z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki i łyżeczką miodu. Dokładamy do salaterek. Następnie 6 łyżek ricotty mieszamy dokładnie z 3 łyżkami dżemu i przykrywamy nią wierzch deseru. Jeszcze tylko kilka kuleczek zmrożonej porzeczki do przybrania i można konsumować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz