Upieczenie dobrego bezglutenowego
chleba nie jest prostą sprawą, zazwyczaj albo nie wyrośnie, albo jest suchy i
się kruszy, a często jest zwyczajnie niesmaczny. Ten jest rewelacyjny!
Gwarantuję! W dodatku prosty w przygotowaniu. Wyrósł przyzwoicie, miał
chrupiąca skórkę, a w środku był miękki, puszysty i nie wysychał na wiór jak
większość bezglutenowych chlebów. Polecam!
Składniki:
250 gram bezglutenowej
mąki owsianej
80 gram mąki z quinoy
80 gram mąki ryżowej
40 gram mąki gryczanej
6 - 7 łyżek ugotowanej czarnej quinoy (można też
użyć czerwonej, lub białej)
7 gram drożdży instant
1 łyżka czarnego sezamu (może być
zwykły lub siemię lniane)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru trzcinowego
500 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mąki mieszamy
ze sobą i przesiewamy przez sito do dużej miski, dodajemy drożdże, cukier i
sól, mieszamy i dolewamy ciepłej (ale nie gorącej) wody. Wyrabiamy dokładnie
łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę, dodajemy quinoę i sezam, jeszcze raz
mieszamy, ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykrywamy lnianym, lub bawełnianym ręcznikiem i
odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Następnie wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 55 minut (plus/minus 5 minut). Jeżeli
wierzch za szybko się przypieka to można go przykryć folią aluminiową. Po
upieczeniu, chleb od razu wyjmujemy z formy, i wykładamy na kratkę do jeszcze
gorącego, ale już wyłączonego, piekarnika, nie zamykamy go, tylko lekko
uchylamy i tak zostawiamy chleb do ostygnięcia. Kroimy gdy się całkiem
wystudzi. Smacznego.
Zrobię go.. wygląda na bardzo wilgotny a takie lubię !
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń