środa, 27 stycznia 2016

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska)

Nie ma nic lepszego w taki mróz, jak miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki.

Składniki:

pół szklanki ziarna białej quinoy
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 marchewki,
kawałek selera - około 100 gram,
1 czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
mała puszka koncentratu pomidorowego
1- 2 łyżki oliwy z oliwek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kminku
majeranek
lubczyk
ostra wędzona papryka mielona
słodka papryka mielona
kolorowy pieprz
sól
woda

Wykonanie:

       W garnku nastawiamy do zagotowania wodę (około półtora litra, ale tak naprawdę zależy jak gęstą zupę chcemy uzyskać, ja zazwyczaj daję trochę mniej i w razie potrzeby jak zupa jest zbyt gęsta dolewam wrzątek z czajnika). Do wody wrzucamy pokrojoną w pół plasterki marchew i pokrojony w kosteczkę seler, solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk.
      Następnie pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dusimy na oliwie z oliwek i gdy zacznie się rumienić wrzucamy ją do zupy. Dodajemy kolendrę i kminek ugniecione wcześniej w moździerzu.  
       Soczewicę i quinoę dokładnie płuczemy (osobno) i odcedzamy na gęstym sicie. Gdy warzywa w zupie zmiękną (powinny być al dente, nie rozgotowane) dodajemy soczewicę, a po pięciu minutach quinoę.
     Kiedy wszystkie składniki są już ugotowane przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, gotujemy parę minut i gotowe. 

4 komentarze:

  1. Świetne połączenie obu moich ulubionych składników :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dobra zupa! W sam raz na mrozy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna zupa na panujące mrozy, pychotka!

    OdpowiedzUsuń