Z góry uprzedzam, że jest to
przepis dla fanów zielonych koktajli. Jeśli ktoś nie przepada za zieleniną, jej
wytrawnym i gorzkawym smakiem to raczej nie przypadnie mu do gustu ta
propozycja. Mimo wszystko namawiam ;). Domownik, który najchętniej by się żywił tylko makaronem i
słodyczami, strasznie się krzywił. Mi tam smakowało, ale dla mnie im coś
dziwniejsze, tym lepiej, w granicach rozsądku oczywiście. Smak smakiem, ale tu
chodzi o to, żeby każdy Celiak, który zimą szczególnie musi dbać o przyswajanie
wszelkich witamin, minerałów oraz o odpowiednią ilość białka w diecie, zaaplikował
sobie od czasu do czasu, taką właśnie mieszankę.
Składniki:
6 łyżek ugotowanej białej quinoy
2 liście jarmużu
garść roszponki
1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy)
2 łyżki białka konopnego
1 czerwony grejpfrut
100 ml wody mineralnej
Wykonanie:
Roszponkę i jarmuż myjemy, jarmuż
obieramy z łodygi. Grapefruita przecinamy na pół i wyciskamy z niego sok,
najlepiej przy pomocy wyciskarki do cytrusów, powinno wyjść około 150 ml.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy.
Przelewamy do szklanki i od razu pijemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz