niedziela, 24 stycznia 2016

Zdrowy i zielony koktajl z quinoą


            Z góry uprzedzam, że jest to przepis dla fanów zielonych koktajli. Jeśli ktoś nie przepada za zieleniną, jej wytrawnym i gorzkawym smakiem to raczej nie przypadnie mu do gustu ta propozycja. Mimo wszystko namawiam ;). Domownik, który najchętniej by się żywił tylko makaronem i słodyczami, strasznie się krzywił. Mi tam smakowało, ale dla mnie im coś dziwniejsze, tym lepiej, w granicach rozsądku oczywiście. Smak smakiem, ale tu chodzi o to, żeby każdy Celiak, który zimą szczególnie musi dbać o przyswajanie wszelkich witamin, minerałów oraz o odpowiednią ilość białka w diecie, zaaplikował sobie od czasu do czasu, taką właśnie mieszankę.

Składniki:

6 łyżek ugotowanej białej quinoy
2 liście jarmużu
garść roszponki
1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy)
2 łyżki białka konopnego
1 czerwony grejpfrut
100 ml wody mineralnej

Wykonanie:

Roszponkę i jarmuż myjemy, jarmuż obieramy z łodygi. Grapefruita przecinamy na pół i wyciskamy z niego sok, najlepiej przy pomocy wyciskarki do cytrusów, powinno wyjść około 150 ml. Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy. Przelewamy do szklanki i od razu pijemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz