środa, 17 lutego 2016

Zupa Shrek z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska)



Tak! Chodziło o kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam!

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
2 szklanki mrożonego zielonego groszku
100 gram młodych listków szpinaku
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 – 4 szklanki wywaru warzywnego
lubczyk
suszone liście kolendry (opcjonalnie)
pieprz
sól

Wykonanie:

Groszek wrzucamy do wywaru warzywnego i zagotowujemy. W tym czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków, ale nie jest to konieczne). Gotujemy kolejne kilka minut (nie dłużej niż 5). W razie potrzeby zupę dosalamy i dokładnie blendujemy. Gotowe :)

4 komentarze:

  1. Ale pozytywnie zielona! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski kolor! Czy po zjedzeniu takiej zupy można się zamienić w Yodę albo przynajmniej przejść na właściwą stronę mocy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przejść na właściwą stronę Mocy z pewnością :D Co do Yody, nie jestem pewna, chociaż mam takie podejrzenia, że jak się przesadzi z łakomstwem to można przybrać jego kolor skóry ;)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis i całkiem prosty :) Fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń