Dziś powrót do smaków dzieciństwa
:) Jest wspomnienie ryżu na mleku z cynamonem, jest i quinoa w takiej odsłonie
;)
Składniki:
pół szklanki ziarna białej quinoy
2 szklanki mleka
1-2 łyżki masła
cynamon
cukier trzcinowy
szczypta soli
Wykonanie:
Quinoę dokładnie płuczemy kilka
razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem, dodajemy odrobinę soli i gotujemy
na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie całe
mleko. Przekładamy ją do miseczki. Masło rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy
tak długo, aż nabierze złocistego koloru i zacznie się rumienić (trzeba uważać,
żeby się nie spaliło), wtedy od razu zdejmujemy z ognia i polewamy nim quinoę,
posypujemy cynamonem i cukrem i możemy wspominać zimowe popołudnia spędzane u
babci ;)
Cynamon i kasze / ryż to pyszne danie z cynamonem. Działa także przeciw wzdęciowo :) Polecam takie śniadania i dzieciakom też powinno smakować :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)!
OdpowiedzUsuńno lece do kuchni.....
OdpowiedzUsuń