piątek, 15 kwietnia 2016

Pomidorowa zupa krem z batatem i kluseczkami z quinoą i parmezanem

Miłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;)

Składniki:

1/2 szklanki ziarna białej quinoy
1 duży batat
2 szklanki wywaru warzywnego
kilka łyżek gęstego naturalnego jogurtu
2 łyżki kaparów
1 jajko
2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 
30 gram tartego parmezanu
1/4 szklanki mąki z quinoy
1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
lubczyk
pieprz
sól

Wykonanie:

Batata obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Następnie blendujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kluseczki do zupy robimy z jajka, które dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy do niego mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę i parmezan, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy krawędzią łyżki i zanurzamy w garnku z osoloną gotującą się wodą, tak aby kluska oderwała się od łyżki. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia i odcedzamy. Kluseczki podajemy do kremu z pomidorów razem paroma łyżkami gęstego jogurtu i kaparami. Danie posypujemy młodymi listkami mięty, lub inną zieleniną. Smacznego. 

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie gęste zupy, a wykorzystanie batatów ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń