niedziela, 17 kwietnia 2016

Quinoa z rzodkiewką, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym

quinoa, komosa ryżowa, czosnek niedźwiedzi, rzodkiewka, różowy pieprz, olej makowy, bez glutenu, bez laktozy, wegańskie, zdrowa kuchnia
W prostocie siła! Quinoa plus kilka soczystych dodatków, dobrej jakości olej i genialna wiosenna sałatka gotowa. Czosnek niedźwiedzi o tej porze roku rządzi, wiec namawiam do korzystania z tego bogactwa naturalnej witaminy C. Natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego wykazuje działanie antyoksydacyjne. Sałatka poleca się na drugie śniadanie ;)

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
pęczek rzodkiewki
pęczek czosnku niedźwiedziego
3 - 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sok z 1 cytryny
łyżka różowego pieprzu
sól

Wykonanie:

Quinoę przesypujemy do miski mieszamy z odrobiną soli, olejem i sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki rzodkiewkę, i pokrojony w paski czosnek niedźwiedzi. Ziarna różowego pieprzu ugniatamy w moździerzu, posypujemy nim sałatkę, jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe.

3 komentarze: