piątek, 20 maja 2016

Sałatka z czerwoną quinoą i grillowanymi różnościami

Wiosenne grillowanie to niezła frajda, szczególnie jak się człowiek zacznie zastanawiać, co jeszcze można by tu wrzucić na ruszt, co z tego wyjdzie i co z tym później zrobić. Oczywiście zjeść, a najlepiej w formie sałatki ;) 

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy
pół główki sałaty masłowej
2 garście młodych listków brokuła
5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
2 żółte pomidory
10 czerwonych pomidorków koktajlowych
pół pęczka zielonych szparagów
5 boczniaków mikołajkowych (królewskich, eryngii)
sok z połówki cytryny
3 łyżki oleju lnianego
różowa sól himalajska
pieprz
garść dowolnej zieleniny z ogródka (pietruszka, świeża mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek)

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na kawałki i przekładamy do miski, dodajemy do niej młode listki brokuła i quinoę. Zielone szparagi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, następnie, przelewamy je zimną wodą, osuszamy ręcznikiem i wkładamy na grilla. Grillujemy również plasterki szynki szwarcwaldzkiej, plastry żółtych pomidorów, boczniaków i pomidorki koktajlowe. Gdy różności będą ładnie opieczone zdejmujemy je z rusztu i układamy na sałatce, polewamy dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość posypujemy ziołami i gotowe :)

Soczyste warzywa do kupienia w delikatesach Alma www.alma24.pl
GRILL PIKNIK Menu

3 komentarze:

  1. Bogactwo smaków i kolorów, cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość ze samo zdrowie to jeszcze ładnie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń