poniedziałek, 16 maja 2016

Koktajl quinoa + rabarbar + pokrzywa

Bonusowy post, bo przyznaję, że nie miało dzisiaj być żadnego przepisu ;) ale zrobiłam sobie na drugie śniadanie taki fantastyczny koktajl i stwierdziłam, że wrzucę go bez kolejki ;). Od razu zaznaczam, że jak ktoś nie przepada za zielonymi koktajlami, to nie będzie specjalnie zachwycony. Domownik by nie tknął, za to ja wypiłam ze smakiem i żałowałam, że nie miałam więcej świeżej pokrzywy ;) 

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 i 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy
1 łodyga rabarbaru
250 - 300 ml wody
2 łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, gotujemy parę minut w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki i możemy pić ;) 


 

5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie warto połączyć te wszystkie składniki w jedną całość. O pokrzywie tyle się słyszy, zresztą ja jestem również osoba, która poczuła plusy korzystania uroków pokrzywy i nie mówię tutaj o poparzeniach! Pokrzywa pomogła mi pozbyć się anemii, co stawia ten chwast na czele moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie i piękny kolor tego koktajlu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny napój - bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepszy choć przyznam że z pokrzywa nie piłam. ;-)

    OdpowiedzUsuń