środa, 15 czerwca 2016

Śniadaniowy koktajl quinoa + sok jabłkowy + bazylia cynamonowa

Kupiłam ostatnio bazylię cynamonową, która cudownie komponuje się z sokiem jabłkowym. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wykorzystała tego połączenia do stworzenia koktajlu z quinoą. Lubię je robić na śniadanie, bo są pożywne, zdrowe i szybkie w wykonaniu.
Quinoe gotuje dzień wcześniej, rano wrzucam tylko wszystkie składniki do blendera i po chwili mogę popijać koktajl. W międzyczasie tuszuję rzęsy, szukam kluczy, albo prasuję sukienkę ;) Bardzo wygodne i smaczne oszczędzanie czasu, a do tego dostarcza nam energii i porcji witamin dzięki sokowi i daje uczucie sytości, dzięki komosie ryżowej. Próbowałam tego połączenie zarówno na zimno, jak i na ciepło (wystarczy podgrzać), w obu wersjach sprawdza się świetnie Jeśli macie pół minuty czasu więcej, polecam dodać ulubione dodatki, ja posypałam koktajl nasionami chia i kwiatami bazylii. Polecam :)

Składniki:

pół szklanki ugotowanej białej quinoy
1 szklanka soku jabłkowego
garść bazylii cynamonowej
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka miodu
nasiona chia i kwiaty bazylii (opcjonalnie) 

Wykonanie:

Quinoę, sok jabłkowy, bazylię, sok z cytryny i miód umieszczamy w blenderze i dokładnie blendujemy. Tak powstały koktajl przelewamy do szklanki i posypujemy ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Zawsze jak widzę zielone koktajle myślę,że jest w nich szpinak ;) Trochę obawiam się dodania bazylii do koktajlu, chyba zacznę od dodatku bardzo malutkiej garści :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego obawiać, warto otworzyć się na nowe smaki, życie staje się wtedy ciekawsze.

      Usuń
  2. Ale musiał pachnieć ten koktajl :)

    OdpowiedzUsuń