środa, 1 lutego 2017

Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami

Ta pizza ma wszystko, co ma tradycyjna pizza, a w dodatku jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. Spód jest bezglutenowy, zrobiony na mące z quinoy i mące kasztanowej z dodatkiem inuliny, która jest doskonałym prebiotykiem.
Zamiast sosu pomidorowego świetnie sprawdzi się prozdrowotny dżem Łowicz z dzikiej róży. Polecam go szczególnie teraz zimą, ponieważ jest skarbnicą witaminy C i wspomaga naszą odporność w walce z atakującymi nas zewsząd chorobami.
"Ser" (bez laktozy) zrobiłam z moczonych przez całą noc nerkowców, a zamiast szynki, bekonu, pieczarek, czy cebuli, wrzuciłam na wierzch ulubione owoce, posypałam wszystko ekspandowaną quinoą i świeżymi ziołami.
Polecam, śniadanie zniknęło w 5 minut.

Składniki:

3 łyżki mąki z quinoy
2 łyżki mąki kasztanowej
1 łyżeczka inuliny
1 jajko
40 ml wody
1 łyżka roztopionego, klarowanego masła
75 gram orzechów nerkowca
2 łyżki soku z cytryny
ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai)
1 łyżka ekspandowanej quinoy
świeże listki młodej mięty
świeże listki tymianku
szczypta soli
pół łyżeczki miodu

Wykonanie:

Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli. Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i podsmażamy z obu stron, gdy ciasto się zetnie przekładamy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut, aby nabrało delikatnej chrupkości. 
W tym czasie przygotowujemy ser z nerkowców - namoczone przez noc orzechy odsączamy z wody, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i miksujemy na gładką masę, jeśli wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę wody (ważne, żeby "ser" był delikatny i łatwo się rozsmarowywał). 
Wyjmujemy spód pizzy z piekarnika, smarujemy go równomiernie dżemem, na niego nakładamy "ser" z nerkowców, a na wierzchu układamy owoce, posypujemy wszystko ziołami i ekspandowaną quinoą. Smacznego i miłego dnia ;)

26 komentarzy:

  1. O kurczę, ale smacznie wygląda. I tyle owoców, po prostu mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smaczności i te kolorki. Zachwycające! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kolorowa i na pewno pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ kolorowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieki nie jadłam dżemu z dzikiej róży! Pizza wygląda bardzo, bardzo apetycznie, wiosennie, aż mam ochotę porwać ją :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ho ho, skład imponujący!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O wow! Wspaniałości! Świetny i bardzo smakowity pomysł na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie wygląda, po zastąpieniu kilku składników, skusiłabym się :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie pewnie śniadanie zniknęłoby dopiero po 20 minutach, bo delektowałabym się tak przepysznym daniem, szkoda byłoby mi jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam taki plan, ale nic z tego nie wyszło ;)

      Usuń
  11. Znalazłam jakiś czas temu przepis na pizzę z owocami, ale jakoś do tej pory nie zebrałam się do jej upieczenia. A Twoja wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam, bo tą akurat robi się bardzo szybko ;)

      Usuń
  12. Na pewno spód by nam smakował bo wielbimy mąkę kasztanową :) Akurat mamy pitaje i nie wiemy co z nią zrobić! Kiwi też się znajdzie ;)

    OdpowiedzUsuń