piątek, 17 lutego 2017

Różane słoiczki na śniadanie

Nic mi tak nie poprawia humoru na cały dzień, jak zdrowe i urocze śniadanie :) Nawet, jeśli wymaga odrobiny wysiłku dzień wcześniej, to zapewniam, że warto. Na dnie słoiczków znajdują się dwie warstwy różanych galaretek, pierwszą przygotowałam z dodatkiem wody różanej i jadalnych pączków róż, druga powstała na bazie dżemu z czarnego bzu. Na nich spoczywa pudding kokosowy z chia i owoce - maliny i liofilizowane truskawki, a wszystko posypane jest ekspandowaną quinoą i ozdobione suszonymi pączkami róż. 
To śniadanie nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, dzień wcześniej wieczorem zrobiłam galaretki i nastawiłam pudding z chia, a rano tylko dodałam owoce i quinoę. Warto od czasu do czasu tak się rozpieszczać, bo dodatkowo dostarczamy sobie ogromną dawkę witaminy C, którą znajdziemy w malinach i w prozdrowotnym dżemie z dzikiej róży z Łowicza, który wspomaga naszą odporność. Nasiona Chia są bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, a quinoa zawiera sporo aminokwasów egzogennych. 
To danie może być spożywane przez osoby chore na celiakię, nietolerujące laktozy oraz diabetyków, ponieważ składniki mają niski indeks glikemiczny i nie zawiera białego cukru, nie ma go ani w dżemie, ani w galaretce, do jej słodzenia proponuję ksylitol, ale nie jest to konieczne ja zrobiłam bez niego i wyszło pysznie. 

Składniki:

3 łyżki ekspandowanej quinoy
2 garście malin
kilka liofilizowanych truskawek
3 łyżki suszonych, jadalnych pączków róż
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia
4 łyżeczki żelatyny
600 ml wody
3 łyżki wody różanej
2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie) 

Wykonanie:

Dzień wcześniej, po południu, lub wieczorem przygotowujemy pudding z chia i galaretki. Nasiona chia, wystarczy przesypać do miseczki, zalać mlekiem kokosowym, dokładnie wymieszać i pomieszać jeszcze kilka razy przez kolejną godzinę lub dwie, a następnie zostawić na noc w lodówce i rano wymieszać jeszcze raz. 
Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, gdy już ją dobrze rozmieszamy i nie zostaną żadne grudki, dolewamy pozostałą wodę i czekamy, aż przestygnie (oczywiście nie za długo, żeby się nie ścięła). 
Następnie odlewamy 200 ml i mieszamy je dokładnie z dżemem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostałą część mieszamy z wodą różaną, jeśli mamy ochotę dosładzamy ksylitolem. W trzech niewielkich słoiczkach umieszczamy połowę z przygotowanych pączków róż i zalewamy galaretką z woda różaną, wstawiamy do lodówki (można to zrobić na dwa razy, jeśli nie chcecie, żeby pączki wypłynęły na powierzchnię).
Gdy galaretka w słoiczkach jest już gotowa, wylewamy na nią galaretkę z dżemu z dzikiej róży i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy słoiczki, dodajemy do nich gotowy pudding kokosowy z chia. Do każdego słoiczka wrzucamy na wierzch owoce, wszystko posypujemy ekspandowaną quinoą i ozdabiamy pozostałymi pączkami róż. 
Życzę Wam smacznego i miłego dnia. 

27 komentarzy:

  1. Śliczne. Chętnie bym zjadła taki słoiczek, a nawet dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) domownik pochłonął dwa takie, mi został tylko jeden.

      Usuń
  2. O matulu... ale to cudownie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że się podoba :) Zapewniam, że smakuje też cudownie :D

      Usuń
  3. Uwielbiam pudding chia, ale nie wpadłam na to, żeby połączyć go z galaretką :) Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanko zachwyca swym wyglądem. Te dżemy są bardzo dobre 💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komplement :) Potwierdzam, że dżemy są super i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. różanie do potęgi,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super hasło, powinnam tak zatytułować ten post :) Dlaczego na to nie wpadłam? Dzięki :)

      Usuń
  6. Słoiczek pełen zdrowia! Muszę w końcu zrobić pudding chia :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja bardzo lubię dodawać chia do posiłków :)

      Usuń
  7. Wyglądają tak pięknie, że szkoda je ruszać, ale jednocześnie tak smacznie, że ciężko jest sie oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie śniadania szczególnie kokos i chia, a Twoje wizualnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak uroczo i apetycznie wygląda. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku jakie one są śliczne:) Takie cudeńko chętnie bym wszamała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba je zrobię jeszcze raz, bo też bym chętnie wszamała ;) Dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  11. Wspaniałe 😍 uwielbiam takie pyszności 😘

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej jakie one piękne, no i te warstwy no po prostu bajka. Mamy taką samą piękną wstążeczkę :D

    OdpowiedzUsuń