środa, 15 lutego 2017

Szybka zupa z pietruszki i quinoy na rosole

Często zdarza mi się, że gdy nagotuję duży gar rosołu, to nie dość, że zostają mi z niego pietruszki (w przeciwieństwie do marchewek), to sam rosół też się jakoś na trzeci dzień zaczyna nudzić. Cóż, dwie niezbyt żarłoczne osoby i wielki garnek rosołu nie mogą prowadzić wyrównanej walki ;) 
No i ostatnio zastanawiałam się co z tymi nieszczęsnymi pietruszkami zrobić, bo jakoś szkoda mi było wyrzucić, tym bardziej, że ekologiczne i wcale nie takie tanie. Nie miałam też zbyt dużo czasu na zrobienie obiadu i tak oto spontanicznie powstała ta zupa. Po prostu ugotowałam quinoe i zmiksowałam wszystkie składniki. Polecam ten przepis wszystkim zapracowanym ;)

Składniki:

2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
3-4 pietruszki z rosołu
400 - 500 ml rosołu
1 łyżka sezamu
natka pietruszki
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki mielonej kozieradki
świeżo mielony pieprz
sól

Wykonanie: 

Rosół, pietruszki i quinoę blendujemy na krem. Następnie podgrzewami i przyprawiamy solą, pieprzem i  kozieradką. Sezam prażymy na suchej patelni, natkę pietruszki siekamy i posypujemy nimi nalaną do miseczek zupę. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek i gotowe :) 

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł. Muszę spróbować.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zawsze z rosołu jest pomidorowa ;) A jak zostaje jej niewiele, to staje się bazą do sosu. Przepis prosty, wartościowy i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przerabianie to też może być fajna zabawa i ćwiczenie kreatywności ;)

      Usuń
  3. Świetny pomysł. :-) Nie jadłam takiej zupki, ale chętnie wpadnę do Ciebie na obiadek i będziesz mogła mnie nią poczęstować. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, karmienie innych to jedno z moich ulubionych zajęć.

      Usuń