poniedziałek, 20 marca 2017

Wielkanocna wegańska causa z majonezem bez jajek na oleju rzepakowym

Po publikacji przepisu na peruwiańskie causy otrzymałam prośbę o wersję wegańską. Ponieważ sama chętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. 
Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju rzepakowego, dodałam też trochę kurkumy, aby nadać mu ładny żółty odcień. 
Zawsze na Wielkanoc przygotowuję samodzielnie majonez i zawsze używam do tego oleju rzepakowego. Trzymam się tego z kilku powodów, a mianowicie - olej rzepakowy ma neutralny smak, dzięki czemu mój majonez pasuje do każdego dania, po drugie cenię ten olej za wysoką zawartość witaminy K, o której ostatnio dużo się mówi w kontekście przyswajalności wapnia. Dla osób chorych na celiakię, nie jest to bez znaczenia, ponieważ są narażone na osteoporozę. Ponadto, nie można zapomnieć, że jest on doskonałym źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mam też swój ulubiony ekologiczny olej, w który przed świętami zaopatruję się w dużej ilości, to już u mnie tradycja.
Tą wersje przygotowałam w słoiczku, moim zdaniem jest to najszybsza i najprostsza forma przygotowania causy, a wiadomo, że przed świętami każda minuta jest cenna. 

Składniki:
 
1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy
1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
pół smaczliwki
700 gram ziemniaków
200 gram mrożonego zielonego groszku
30 ml aquafaby
200 ml tłoczonego na zimno ekologicznego oleju rzepakowego
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
sok z jednej limonki
2 łyżki soku z kiszonych buraczków
sos z ostrych papryczek (dowolny, może być piri-pir, habanero itp)
kilka czarnych oliwek
kilka mini marchewek
pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:

Ziemniaki, groszek i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy to przestygnięcia. 
Aquafabę ubijamy na gęstą pianę, gdy ją uzyskamy wlewamy powoli olej i dokładnie łączymy go z pianą, pod koniec ubijania dodajemy, ocet, sok z cytryny, musztardę, odrobinę soli, kozieradkę i kurkumę. Powinniśmy otrzymać dość wyrazisty w smaku majonez o lekkiej konsystencji i ładnej żółtej barwie.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy sokiem z limonki i ostrym sosem (według uznania) i dokładnie mieszamy z sokiem z buraczków, aby uzyskać ładny różowy kolor. 
Groszek (kilka ziarenek zostawiamy do dekoracji) blendujemy ze smaczliwką na gładkie zielone puree w razie potrzeby trochę doprawiamy solą. 
Quinoę i osobno soczewicę mieszamy z majonezem (po 2-3 łyżki powinno starczyć). 
Tak przygotowane składniki układamy warstwami w słoiczkach (porcje powinna starczyć na 2 średnie słoikach). Warstwa ziemniaków, warstwa soczewicy w majonezie, warstwa puree z groszku i smaczliwki, warstwa czerwonej quinoy z majonezem i na koniec znów warstwa ziemniaków. 
Wierzch przystrajamy mini marchewkami, szczypiorkiem, oliwkami i zielonym groszkiem.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Jejku...jak to pięknie wygląda. :-) Czuć, że święta się zbliżaja i wiosna nadchodzi wielkimi krokami. :-)Pięknie, smaczni i zdrowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to piękne i zdrowe! Ps Jak wygląda wegański koszyczek wielkanocny??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. Nie mam pojęcia jak wygląda wegański koszyczek, może jakiś weganin nam tu podpowie ;)

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis :) Szybko się z tym uwinęłaś i poradziłaś REWELACYJNIE :) Przepięknie to wygląda i z pewnością tak smakuje :) Do tego nie jest skomplikowane.... trzeba będzie działać :D

    Jeszcze raz dziękuję ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że Ci się podoba. Zależało mi, żeby dodać ten przepis przed wyjazdem, a że miałam akurat wszystkie składniki w domu to wczoraj zrobiłam na szybko. Dzięki za motywację ;) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Przepis świetny, a wygląd powala na łopatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest dekoracja świątecznego stołu a nie jedzenie ;P Z chęcią byśmy wszamały taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadalną dekorację spokojnie możecie wszamać, ale słoik zostawcie ;)

      Usuń
  6. Nie widziałam nigdy takiego połączenia, wygląda super - ciekawie, kolorowo, pysznie i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń