czwartek, 30 marca 2017

"Sen o tropikach" - bezglutenowa tarta urodzinowa z gorącym sosem z mango

Dziś moje urodziny, więc nie może zabraknąć czegoś słodkiego :) W zeszłym roku był tort, a tym razem postawiłam na cieplutką tartę z orientalno-tropikalną nutą, bo marzą mi się już wakacje, najlepiej na jakiejś rajskiej plaży, może Karaiby, może indyjskie Goa, a może jakaś śródziemnomorska wysepka ;). 
Zainspirowana podróżami i serkiem Apetina Papaja i Curry, wymyśliłam tartę na bezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki kokosowej i płatków quinoa, wypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam jeszcze ciepłe, z granatem, melisą i gorącym sosem na bazie mango z dodatkiem kardamonu. Zapraszam!

Składniki:

50 gram mąki quinoa
50 gram płatków quinoa
100 gram mąki kokosowej
80 gram mąki z tapioki
100 gram oleju kokosowego
100 gram cukru kokosowego 
2 łyżki wiórków kokosowych
5 jajek
3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
pół startego ziarna bobu tonka (można zastąpić wanilią)
2 grube plastry ananasa
1 świeża figa
2 łyżki płatków kokosowych
4 łyżki ziarenek granatu 
1 dojrzałe mango
1 łyżka miodu 
100 ml wody
świeże listki melisy
Wykonanie:

Z sypkich składników odkładamy 20 gram cukru kokosowego, 3 łyżki mąki kokosowej i 2 łyżki mąki z tapioki. Pozostałą mąkę, cukier, wiórki kokosowe i płatki quinoa mieszamy z dwoma jajkami, olejem kokosowym, łyżeczką cynamonu i łyżeczką karadamonu, zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy spód. Wkładamy na 10 - 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, aby ciasto podpiekło się delikatnie  (dobrze jest użyć łańcuszka do tarty).  Wyjmujemy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienie sernikowe.
Z pozostałych trzech jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęsta pianę. Żółtka ucieramy za pomocą miksera z 20 gramami cukru kokosowego, gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo serek, 3 łyżki mąki kokosowej i 2 łyżki mąki z tapioki oraz startą tonkę. Kiedy składniki dobrze się połączą, mieszamy je z ubitą pianą z białek. Masę wylewamy na spód tarty, układamy na niej kawałki ananasa, plasterki figi, wszystko posypujemy płatkami kokosa. 
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut, następnie kolejne 20 minut przy uchylonym piekarniku.
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos. Mango obieramy, miąższ kroimy na kawałki i blendujemy z miodem, wodą i 2 łyżeczkami kardamonu, a następnie podgrzewamy.
Tartę podajemy jeszcze ciepłą, posypaną owocami granatu, ozdobioną listkami melisy i polaną gorącym sosem mango. 
Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. To cudo na pewno bardzo by mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamunciu, ale to pysznie wygląda! Nie mogę się wprost napatrzeć na to cudo *.*
    P.S. Wszystkiego Najlepszego! Dużo zdrowia, radości i mnóstwa pomysłów na kolejne smakowitości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i bardzo mi miło, że tarta się podoba.

      Usuń
  3. Kochana przedewszystkim wszystkiego najlepszego:) Jak Ty to robisz ? Tarta jest boska. Przeleciałam po przepisie i stwierdziłam że wszystkie składniki są przyjazne mojemu brzuszkowi na pewno upiekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, super, ze przepis Ci się przyda :)

      Usuń
  4. Wszystkiego najlepszego z okajzi urodzin. Dużo inspiracji kulinarnych, samych cudownych doznań smakowch... sukcesów w każdej dziedzinie życia, dużo uśmiechu na twarzy i radości z życia :) Niech Ci się układa jak najlepiej :) A tarta??? Wygląda genialnie a na ciepło musiało też tak smakować :) Chyba lepiej (jeśli chodzi o łakocie) nie mogłaś uczcić swojego święta :)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe życzenia i komentarz :)Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wszystkiego najlepszego :) Jak tylko widzę, że bez glutenu i z sosem z mango to w to mi graj, zwłaszcza, że tarty bg jeszcze nigdy nie zrobiłam tak, żeby wyszła, więc koniecznie zapisuje sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że tarta będzie Ci smakowała tak samo jak mi :)

      Usuń
  6. Lubie grillowane mango ale sosu nie jadlam Calosc wygląda niesamowicie i mysle ze smak może fajne zagrac na naszych emocjach kulinarnych Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja bardzo lubię połączenie mango z kardamonem, polecam gorąco :)

      Usuń
  7. Zarówno sosik, jak i tarta wyglądają obłędnie :)
    A Tobie życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :))

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz, że jak wczoraj pisałam komentarz to coś mnie rozproszyło i wiedziałam, że coś mi umknęło z tego co przeczytałam... Dzisiaj postanowiłam zajrzeć i sprawdzić, ale odkładałam, bo dzionek taki trochę zwariowany. Wchodzę i patrzę...urodzinki miałaś...
    Strasznie mi głupio... :-(
    Kochana, spóźnione, ale bardzo szczere, płynące z głębi serducha najlepsze życzenia urodzinowe.
    Dużo zdrówka, szczęścia, radości i spełnienia najskrytszych marzeń życzę.
    W przyszłym roku takiej gafy nie strzelę, obiecuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi, dziękuję ślicznie za życzenia i pozdrawiam :*

      Usuń
  9. Ależ ta tarta wygląda pięknie i przed i po upieczeniu ;)
    Ten sos z mango musimy wypróbować ;) Aha i wszystkiego najsłodszego!! Spóźnione ale szczere ;**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia. Cieszę się, że tarta się spodobała, a sos jest mega. Polecam :)

      Usuń