Nie ma nic lepszego u progu jesieni, jak sezonowa zupka :) Dziś postawiłam na kolor, ale smak też niczego sobie ;) Zupa jest bardzo prosta, z kilku składników z dodatkiem czerwonej quinoy i szczawiku zajęczego z mojego balkonu ;) Danie bez gluten, bez laktozy, wegańskie i bez cukru, a jakie pyszne!
Składniki:
pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy
1 nieduża dynia piżmowa (około 750 gram)
350 gram żółtych pomidorów
1 cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
czerwony szczawik zajęczy do ozdoby
kilka kropel ulubionego ostrego sosu (np. piri - piri, lub aji lima)
woda (około 700 ml do 1 litra)
pieprz
sól
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy też gniazdo nasienne). Cebulkę należy zeszklić na oliwie z oliwek, następnie dodać dynię, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy cebulkę i dynię gorącą wodą i gotujemy około 5 minut. Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, jeśli krem ma być bardzo gęsty dodajemy trochę mniej, ja zawsze robię to "na oko" więc ilość jest szacunkowa. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 - 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ostrym sosem. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy, ją na krem, podajemy z czerwoną quinoą i szczawikiem zajęczym. Smacznego!
Bardzo lubię zupy z dyni, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłam zupę z dyni, ale bez pomidorów :) Ciekawa jestem, jaki ma smak ten szczawik zajęczy :)
OdpowiedzUsuńTen szczawik zajęczy dodaje niesamowitego uroku:)
OdpowiedzUsuńszczawik zajęczy - przysmak z dzieciństwa:) do zupy jeszcze go nie dodawałam:)
OdpowiedzUsuńSzczawiku nigdy nie jadłam:( ale się skubany wpasował kolorystycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę odmianę pomidorków! Pięknie się prezentuje i smakuje świetnie. Chętnie skusiłabym się na miseczkę takiej pomarańczowej zupki.
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo! :-)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek zupy, wygląda na baaardzo apetyczną :) a serwetka z liskami skradła moje serce :D
OdpowiedzUsuńTakie zupy to ja kocham!!! Jest po prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńCo za kolorek :D
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek i na pewno pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa, a szczawik po prostu uroczy :)
OdpowiedzUsuńsuper brzmi, chyba spróbuję:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy dynie piżmową ale takich pięknych pomidorków jeszcze nie widziałyśmy :) No i te kwiatuszki <3 taka zjadliwa dekoracja nam pasuje :D
OdpowiedzUsuńIdealna jesienna zupa :)
OdpowiedzUsuńSzczawiku nigdy nie jadłam a wygląda tak uroczo ^_^