piątek, 1 września 2017

Zupa kurkowa z quinoą i rozmarynem

Takie pyszności tylko w sezonie kurkowym. Szybka i łatwa zupka :) Polecam!

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
300 gram kurek
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
pół litra wywaru warzywnego 
gałązka świeżego rozmarynu
liść laurowy
ziele angielskie
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Wykonanie:

Kurki oczyszczamy z piasku i igliwia, większe grzyby kroimy na kawałki, malutkie zostawiamy w całości. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na tarce o większych oczkach, lub siekamy w rozdrabniaczu. Cebulkę podsmażamy na klarowanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy chwilę i wrzucamy kurki, dusimy, aż odparuje z nich woda i zaczną się smażyć, delikatnie solimy, a następnie zalewamy wszystko gorącym wywarem. Dodajemy liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz i rozmaryn. Gotujemy około 10 minut, jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta, można dolać trochę wody i jeszcze raz przyprawić. Na koniec sprawdzamy, czy zupa jest wystarczająco słona w razie potrzeby dosalamy i podajemy z białą quinoą. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Kurki t jedyne grzyby jakie lubię, taką zupkę z przyjemnością bym zjadła ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki uwielbiam, więc na taką zupkę jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupka wygląda cudownie :) Pożywna, pyszna i na pewno bardzo aromatyczna :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa kurkowa to w naszej kuchni obowiązkowa wrześniowa pozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham kurki i w takiej wersji z chęcią je zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie spróbowałyśmy kurek! Bardzo nam zasmakowały, więc pewnie i Twoja zupa by nam przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń