Taką mam dziś dla Was świeżą sałateczkę z zielonych ogórków z szynką, czerwoną quinoą, kaparami, porem i domowym majonezem. Prosto i smacznie :) Zjadłam trochę na śniadanie, ale na kolację też w sam raz. Polecam!
Składniki:
1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy
350 gram zielonych ogórków
200 gram szynki BG
kawałek pora (około 4-5 cm)
3 czubate łyżeczki kaparów
4 łyżki majonezu
pierz
sól
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, szynkę kroimy podobnie. Por drobno siekamy, wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą, ale pamiętamy, że kapary i szynka już są słone wiec trzeba z nią uważać. Można dodać kilka świeżych listków oregano do ozdoby, albo posypać natką pietruszki, świeży koperek też byłby super. I już.
Takie sałatki bardzo lubię :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńPodobną jadłam z makaronem zamiast quinoi - i bez kaparów. Wyśmienite połączenie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze qinony , ale czytałam na jej temat i widzę, że ma wiele zalet.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna sałatka, czerwona quinoa świetnie wygląda i dodaje uroku :)
OdpowiedzUsuńSzynka i ogórek fajnie się łączą w smaku :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam kolacji, a przez tą sałatkę zrobiłam się głodna!!! Pycha!!!
OdpowiedzUsuńMoja ciocia by polubiła :)
OdpowiedzUsuńPycha, zwłaszcza te kapary zapewne świetnie podkręcają smak.
OdpowiedzUsuń