wtorek, 21 listopada 2017

Smoothie bowl w kolorach jesieni

Zdrowe odżywianie jesienią, jest ogromnie ważne, aby przygotować swój organizm na walkę z infekcjami. Ja mam swoje sposoby, a jednym z nich jest owocowe smoothie bowl, bo jak wiadomo, warto podnosić swoją odporność witaminami, szczególnie tymi naturalnymi. 
Uwielbiam to danie, bo jest proste i szybkie w wykonaniu, można w nim zmieścić sporo owoców, warzyw i tak zwanych superfoods, więc spożywamy pełnowartościowy posiłek, a nie puste kalorie. Same pozytywy dla zdrowia, a przy okazji świetnie wygląda, można się bawić doborem składników i kolorami,  dziś postawiłam na składniki i barwy dostępne jesienią. Do prezentacji tego dania warto użyć ładnej ceramiki w kontrastowym kolorze, wtedy efekt estetyczny, jest jeszcze bardziej wyeksponowany. To co dla mnie jest tu najważniejsze, to zdrowe, smaczne i pięknie podane jedzenie. Smoothie bowl spełnia te trzy warunki idealnie. #myAmbition
W mojej miseczce znajdziecie owoc persymony (kaki), pieczoną dynię, banana, quinoę, żółte kiwi, orzechy laskowe, nasiona konopne, owoc miechunki peruwiańskiej, mrożone jeżyny i kilka innych fantastycznych składników.  Zapraszam :)

Składniki:

2 łyżki ugotowanej białej quinoy
1 łyżka ekspandowanej quinoy
200 gram obranej i wydrążonej dyni
2 banany
2 owoce persymony (kaki)
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu klonowego, lub miodu (opcjonalnie)
1 żółte kiwi (można zastąpić zielonym)
5 owoców miechunki peruwiańskiej
5 mrożonych jeżyn
8 orzechów laskowych
1 łyżeczka nasion konopnych
suszone płatki goździków
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Dynie kroimy w grube plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni, pieczemy do miękkości. Odstawiamy aby wystygła, w tym czasie przygotowujemy resztę składników.  Orzechy laskowe, łupiemy, kroimy na połówki i prażymy chwilę na suchej patelni. 
Banany, persymony i kiwi obieramy ze skórek, zostawiamy z tych owoców po kilka plastrów do dekoracji. W plastrach wykrawamy za pomocą malutkich foremek, lub noża, dowolne kształty (ja wycięłam serduszka, kwiatki i kokardki). Resztę obranych owoców kroimy w kostkę, umieszczamy w blenderze razem z dynią, tym co zostanie po wykrawaniu ozdobnych kształtów, 2 łyżkami gotowanej quinoy, sokiem z cytryny i szczyptą cynamonu. Mi słodycz owoców wystarcza, ale można jeszcze dodać trochę miodu, lub w wersji wegańskiej syrop klonowy. Wszystkie te składniki blendujemy na gładką masę. 
Przelewamy do miski, wierzch ozdabiamy wyciętymi w różne kształty kawałkami owoców, prażonymi orzechami laskowymi, owocami miechunki peruwiańskie, mrożonymi jeżynami, nasionami konopnymi, ekspandowaną quinoą i suszonymi płatkami goździków. 
Taka porcja jest w sam raz dla 2 osób. Szkoda mi było zjeść, ale czego się nie robi dla zdrowia i pysznego smaku.
  Widoczną na zdjęciach ceramikę firmy Ambition 
kupicie w sklepie Dajar. 
dajar.pl
Teraz na hasło ZDROWA-JESIEŃ produkty firmy Ambition kupicie w sklepie Dajar z 10% rabatem
 (obowiązuje do 31.12. 2017)

11 komentarzy:

  1. Jesienna porcja zdrowia i energii! <3 Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze podziwiam Twoje zdjęcia i to jak pysznie wszystko się na nich prezentuje :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest przepiękna :). Myślę, że spokojnie zjadłabym całą sama :D.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smoothie to nie jest moje ulubione jedzenie, ale tak przystrojone wygląda niesamowicie, i tak bardzo jesiennie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to pięknie wygląda, chętnie zjadłabym takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już na sam widok chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje zdjęcia niesamowicie pobudzają kubki smakowe :-))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie! Bardzo pożywnie, ale też orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne :) Śniadanko czy deser w naszym stylu <3

    OdpowiedzUsuń