Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezglutenowy placek w sam raz na letni obiad. Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki.
Składniki:
5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
1 i 1/2 szklanki mąki z czerwonej soczewicy
1 i 1/4 szklanki wody
5 łyżek oliwy z oliwek
świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn)
1 malutka cukinia
10-12 pomidorków koktajlowych
kilka plasterków wędzonego parzonego boczku
10 plasterków młodego pora
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól, garść świeżych poszatkowanych ziół, quinoę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy plasterki cukini, pora, boczku i pomidorki koktajlowe (w całości, lub połówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 45 minut. Gotowy placek można podawać polany oliwą z oliwek, ub ulubionym sosem (np. czosnkowym). Smacznego.
1 i 1/2 szklanki mąki z czerwonej soczewicy
1 i 1/4 szklanki wody
5 łyżek oliwy z oliwek
świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn)
1 malutka cukinia
10-12 pomidorków koktajlowych
kilka plasterków wędzonego parzonego boczku
10 plasterków młodego pora
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól, garść świeżych poszatkowanych ziół, quinoę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy plasterki cukini, pora, boczku i pomidorki koktajlowe (w całości, lub połówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 45 minut. Gotowy placek można podawać polany oliwą z oliwek, ub ulubionym sosem (np. czosnkowym). Smacznego.
Powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Chciałabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! To gotowa mąka z soczewicy czy zmieliłaś soczewicę? Z chęcią zrobiłabym taki placek tylko z tą mąką mam problem ;D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny placek z cudownymi dodatkami, pycha!!!
OdpowiedzUsuńA ja jak zwykle podziwiam wspaniałe zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńLubimy ciasta wytrawne z ciecierzycy ale z soczewicy jeszcze nie próbowałyśmy :D Wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńPychota, quinoa coraz bardziej mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, szkoda, że składniki niestety nie dla mnie :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń