Latem często mam w lodówce zapas musu z rabarbaru, robię go w bardzo prosty sposób. wystarczy poddusić rabarbar z odrobiną wody, aż zmięknie, a następnie przestudzić i starannie zblendować. dodaję go później do koktajli, sosów sałatkowych, ciast, albo przerabiam na galaretkę i kisiel. Dzisiaj zrobiłam z nim proste smoothie zdodatkiem quinoy i banana. :)
Składniki:
4 łyżki ugotowanej białej quinoy
5 łyżek musu z rabarbaru
1 banan
150 - 200 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i starannie miksujemy. Najlepiej podawać schłodzone :)
Nie powiem, ciekawy koktajl :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ pewnością jest pożywny :)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo :)
UsuńBardzo apetyczny koktajl :) Chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że ja w tym roku nawet nie spróbowałam rabarbaru. Muszę szybko to nadrobić nim minie sezon na to pyszne warzywo. Koktajl wygląda bardzo ciekawie. Szczególnie podoba mi się konsystencja.
OdpowiedzUsuńNo to konieczni musisz nadrobić. Ja uwielbiam rabarbar, to bardzo ciekawy i wszechstronny składnik.
UsuńFajny pomysł, nigdy nie próbowałam quinoa w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńZawsze musi być ten pierwszy raz ;) polecam też inne moje przepisy na koktajle z quinoą ;)
UsuńCudowny koktajl i ten mus z rabarbaru... Pycha!!!
OdpowiedzUsuńDzięki! Mus jest mega :)
UsuńNie przepadam za rabarbarem, albo po prostu w dzieciństwie się z nim nie polubiłam. Obecnie w sumie nie wiem, jak by mi posmakował, gdyż dawno go jadłam :D
OdpowiedzUsuńMoże warto zacząć od takiego koktajlu, smak rabarbaru nie dominuje tutaj, ale fajnie przełamuje słodycz bananów ;)
UsuńPo składnikach już widać, że jest smacznie i zdrowo :D
OdpowiedzUsuń