piątek, 8 stycznia 2016

Farinata z quinoą i niebieskim serem


              Przepis na farinatę podpatrzyłam na stronie Facet i Kuchnia. Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować, ja postanowiłam zrobić wersję z quinoą i niebieskim serem pleśniowym, którego resztka zalegała mi w lodówce. Dorzuciłam jeszcze kilka oliwek, kaparów, suszonego pomidora i cebulkę :) Pyszności! Idealne dla celiaków, diabetyków i wegetarian!

Składniki:

2 łyżki ugotowanej quinoy
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
4 łyżki oliwy z oliwek
3 czarne oliwki
kilka kaparów
pół suszonego pomidora w oliwie
kawałek cebulki
sól

Wykonanie:

Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito, dodajemy sól, 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy z wodą. Powstałe w ten sposób rzadkie ciasto, odstawiamy na 2 - 3 godziny. Po tym czasie dolewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, mieszamy i wylewamy na formę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy quinoą, plasterkami oliwek, kaparami, piórkami cebuli i kawałeczkami suszonego pomidora. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia posypujemy placek kawałkami sera pleśniowego. Smacznego :)

2 komentarze: