sobota, 31 grudnia 2016

Bezglutenowe bliny z quinoy z kawiorem z pstrąga i kremowym serkiem

Na dzisiejszy sylwestrowy wieczór przygotowuję różne przekąski, między innymi bezglutenowe bliny z dodatkiem mąki i płatków z quinoy. Podam je z kremowym serkiem, koperkiem i kawiorem z pstrąga :) już się nie mogę doczekać kiedy je zjem ;)

Składniki:

80 gram mąki z quinoy
30 gram płatków quinoa
20 gram mąki z tapioki
20 gram mąki konopnej
20 gram mąki gryczanej
1 jajko
300 ml letniego mleka, lub wody
7 gram drożdży instant
15 gram masła
pół łyżeczki cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
1 naturalny serek kremowy
1 słoiczek kawioru z pstrąga
pół pęczku koperku
klarowane masło do smażenia

Wykonanie:

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i cukier, dolewamy mleko, lub wodę, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie dolewamy roztopione, ale nie gorące masło i żółtko jaja, mieszamy dokładnie. Białko jaja ubijamy z solą i łączymy z ciastem mieszając drewnianą łyżką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego jogurtu), a następnie nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy bliny są już gotowe, rozsmarowujemy na nich kremowy serek, posypujemy koperkiem, a na wierzch nakładamy kawior. Życzę smacznego, udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku :)

10 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący przepis. :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłyśmy jeszcze kawioru, ale bliny muszą być pyszne :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musicie spróbować :) Dziękuję za życzenia.

      Usuń
  3. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, przede wszystkim dużo zdrowia oraz optymizmu; rewelacyjnych wpisów, trafnych komentarzy, mnóstwo fantastycznych przepisów, licznych czytelników oraz sukcesu w życiu prywatnym.

    A przekąski rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ;) życzę sukcesów i pysznych publikacji.
    Ciekawy przepis !��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe życzenia i komentarz :) Pozdrawiam

      Usuń