wtorek, 7 lutego 2017

Sałatka z ziemniaków truflowych z czerwoną quinoą, ogórkiem kiszonym i porem

Tą sałatkę można zrobić też ze zwykłych ziemniaków, ale truflowe mają tak fantastyczny kolor, że nigdy nie mogę się im oprzeć. Niestety tylko cena odstrasza przed zakupieniem ich w większej ilości, ale biorę zawsze 2-3 sztuki i coś z nich sobie kombinuję. 

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy
2 średnie ziemniaki truflowe
4 bardzo małe kiszone ogórki
kawałek pora (około 5 cm)
pół szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz
sól

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinach, a następnie obieramy i studzimy. Kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna), dodajemy pokrojone w plasterki ogórki, quinoę, i plasterki pora. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem zrobionym z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy. Pyszna i prosta sałatka gotowa!

7 komentarzy:

  1. A u Ciebie znowu tak pysznie - kolory, smaki, fantastycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę chyba nigdy jeszcze nie trafiłyśmy na takie ziemniaki! Musimy się bardziej rozejrzeć! U Ciebie zawsze wiele ciekawych warzywek się znajdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie znajdziecie to ze zwykłych też będzie pyszne :)

      Usuń
  3. Ziemniaki truflowe??? O a cóż to ładna i kolorowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fioletowe ziemniaki, taka odmiana, niekiedy można spotkać w marketach :)

      Usuń
  4. Mniaaam ale smakowicie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń